Evenemang 2024

Det gamla spannmålsmagasinet på gården har fått nytt liv i form av en samlingsplats för konserter, danskurser, utbildningar m.m. Akustiken är underbar och den mysiga träinredningen med naturen utanför knuten inspirerar. Den närliggande saloonen några meter bort inbjuder till umgänge och fikastunder.

Sommaren 2024 kommer vi att genomföra flera konserter och workshops inom genrerna jazz, svensk folkmusik, vismusik (vis musik?), amerikansk bluegrass, kammarmusik och klassisk gitarrmusik. Det kommer även att bli kurser i cowboydans i samarbete med dansklubben Just 4 Fun från Västerås.

Välkomna!


20 juli: Folkmusik på nyckelharpor med Josefina Paulson; berättarföreställning om Ellen Lagergren

Berättelsen om Ellen Lagergren är en musikalisk motorcykelresa i mellankrigstid i fotspåren på en folkmusikinsamlare.

Berättarföreställning om Ellen Lagergren, spelman och estradör, som på motorcykel for runt på 1930-talet och samlade in en låtskatt från Västmanland. Framförs här på nyckelharpor, fiol och sång.

Året är 1930 och det är Ellen Lagergren (1882–1966) vid ratten som tar oss runt för att besöka och lära känna några spelmän och kvinnor i bygden. Ellen var spelman och estradör, djupt passionerad kring bevarandet av den ”gamla” musiken, både genom insamlande, nedtecknande och i levande tradition spela låtarna som ni får lyssna till i denna föreställning. Vi möts i kärleken för folklig kultur, folkdräkter, folkmusik och berättelser om väsen och folktro med länken till vad det innebär att vara en del i traditionskedjan och dessutom kvinnlig spelman i mellankrigstid och tvättmaskinens intågande i det svenska folkhemmet.

Musik och ord framförs av riksspelman Josefina Paulson med kandidatexamen i folkmusik vid kungliga musikhögskolan i Stockholm, med titeln världsmästare på nyckelharpor.

Tid: 19.30, pris 150:-

Fika kommer att finnas till försäljning.


Onsdag 24 juli: Country-linedance, kurskväll nummer två av tre

Dags för andra danspasset på Sörhamra i sommar!
Nivån är anpassad för nybörjare men är du erfaren så är du såklart välkommen ändå.
Instruktörer är Danne Johansson, Katarina Ryding och Gerd Eklund från Just 4 Fun dansklubb i Västerås.
Klädsel: Boots och cowboyhatt (om du har) och valfritt däremellan.
Vi kommer att dansa enbart till countrymusik! 
Tredje och sista gången som vi kör linedance på Sörhamra i sommar är onsdagen den 14:e augusti klockan 19.00.
Det går bra att komma en eller två eller alla gånger.
Pris per gång 100:-, betalas på plats.
Fika kommer att finnas till försäljning i pausen.
Vi kommer att ha galet roligt med glad stämning och högt i tak för att dansa på sin egen nivå, så kom hit och ha skoj med oss du med! 


Söndag 4 augusti: Minikammarmusikfestival

Sörhamra sommarscen gästas av några av Sveriges främsta kammarmusiker i en minifestival som pågår under en dag den 4e augusti. Vi kommer att få höra spännande och omväxlande klassisk musik från när och fjärran.

Första konserten: 16.00-17.30

Andra konserten: 18.30-20.00

Mellan konserterna kommer mat och fika att finnas till försäljning.

Medverkande: 

Anna Lindal – violin
Louise Agnani – Violoncell och Viola da gamba
Åsa Karlberg – flöjter
Ulf Tilly – saxofon
Mårten Falk – gitarrer
Maria Falk – gitarr

Priser: 150 SEK för en konsert eller 250 SEK för båda konserterna.


9-11 augusti: Sörhamra gitarrdagar

Mårten Falk bjuder in till fyra dagars kurs i klassisk gitarr i idylliska omgivningar på Sörhamra lantgård. Kursen innefattar lektioner i masterclass, samspel och seminarier kring teknik, övningsmetodik och repertoar. På fredagskvällen bjuds på gitarrkonsert med mårten Falk i gårdens egen konsertsal.

Grundläggande kunskaper i notläsning behövs samt viss kännedom om grunderna i klassiskt gitarrspel. Kursen är öppen för elever från 15 år och uppåt. Boende finns på gårdens Bed&Breakfast – framförallt i delat sovrum, men ett par platser i enkelrum går även att boka.

Kursen inleds kl 10.00 på fredagen och avslutas med tidig middag kl 17.00 på söndagen. Varje elev får tre enskilda masterclasslektioner var, deltagande i ensemblespel och workshops samt inträde till fredagens gitarrkonsert. På lördagskvällen finns möjlighet att delta i elevkonsert.

Mårten Falk är en av Skandinaviens mest framgångsrika gitarrister och han har turnerat i Nord- och Sydamerika, Öst- och Västeuropa, Japan och Ryssland. Han har släppt ett femtontal skivor som hyllats i internationell press och tonsättare från fyra kontinenter har tillägnat honom sin gitarrmusik. Som lärare har han lång erfarenhet och hans elever har nått stora framgångar i internationella tävlingar och han har gett masterclasses i hela Europa och Nord- och Sydamerika.

Sörhamra Lantgård, med anor från 1500-talet, är beläget utanför Strömsholm vid Mälaren och här finns många attraktioner såsom slottet och det vackra naturreservatet. Kursen hålls i gårdens konsertsal, inrymd i ett ombyggt gammalt fodermagasin som omgärdas av betande djur, pickande höns och prunkande grönsaksodlingar.

Priser:

Kurs och kvällskonsert inklusive boende i delat sovrum samt frukost, lunch, fika och middag: 3 000 SEK

Ett par enklare enskilda sovrum kan ordnas vilket medför ett litet tillägg.

Boka via mail: info@sorhamra.se eller telefon 070 208 60 60


Onsdag 14 augusti kl 19.00: Country-linedance, kurskväll nummer tre av tre

Sista danspasset på Sörhamra denna sommar!
Nivån är anpassad för nybörjare men är du erfaren så är du såklart välkommen också.
Instruktörer är Danne Johansson, Katarina Ryding och Gerd Eklund från Just 4 Fun dansklubb i Västerås.
Klädsel: Boots och cowboyhatt (om du har) och valfritt däremellan.
Vi kommer att dansa enbart till countrymusik! 
Tredje och sista gången som vi kör linedance på Sörhamra i sommar är onsdagen den 14:e augusti klockan 19.00.
Det går bra att komma en eller två eller alla gånger.
Pris per gång 100:-, betalas på plats.
Fika kommer att finnas till försäljning i pausen.
Vi kommer att ha galet roligt med glad stämning och högt i tak för att dansa på sin egen nivå, så kom hit och ha skoj med oss du med!


Lördag 17 augusti: IdKa Jazz

IdKa Jazz leds av saxofonisten Ida K Wretling numera boende i Kolbäck och kvartetten spelar uteslutande hennes låtar. Alla i bandet har studerat på Musikhögskolan i Malmö där trummisen och pianisten fortfarande bor. Basisten flyttade efter examen hem till Finland, så det är ett geografiskt utspritt band men desto tätare är deras samspel. Bandet lyfter tillsammans Idas 50-60-tals-osande kompositioner till nya dimensioner. 2023 släppte de sitt andra album Chapter Two, på Salabolaget Gammalthea. Skivan är en samling låtar inspirerade av livet i stort och smått och känslolivet i synnerhet. Piano: Martin Juteus, trummor Pontus Häggblom, kontrabas Zacharias Holmkvist, saxofon klarinett Ida K Wretling.

Tid: 19.30, pris 150:-

Fika kommer att finnas till försäljning.


Lördag 24 augusti: Klassisk Gitarr

Mårten och Maria Falk är gitarristerna som driver Sörhamra Lantgård. Konserten innehåller många av de mest älskade verken för klassisk gitarr.

Mårten Falk är en av Sveriges mest framgångsrika klassiska gitarrister. Han har turnerat i Öst- och Västeuropa, Syd- och Nordamerika, Japan och Ryssland. Han har släppt ett femtontal skivor och tonsättare från fyra kontinenter har tillägnat honom sin gitarrmusik.

Tid: 19.30, pris 150:-

Fika kommer att finnas till försäljning.


Lördag 31 augusti: Singer- / songwriterkväll med Nouel och Alva-Kari